Kapitel 1

FÖREBILDER

Du är klar med kapitlet! Bra jobbat!

Vi måste hjälpas åt för att få en välmående planet där vi kan leva och må bra. Därför gjorde världens ledare år 2015 något unikt. De skrev en lista på 17 mål för en bättre värld. Alla länder ska nu försöka uppnå Globala målen tillsammans innan år 2030. Dessa mål vill vi nå för att bland annat uppnå följande fyra fantastiska saker:

År 2019 går till historien som det år då världens unga började engagera sig aktivt i miljöfrågan, med Sveriges Greta Thunberg i spetsen. Henne skriver vi om i boken. Miljontals människor världen över följde hennes exempel och ägnade fredagarna åt fredliga demonstrationer mot klimatförändringarna. Många ledande politiker uttryckte sitt stöd för Greta.

Ett stort steg mot en bättre värld togs faktiskt av världens ledare år 2015. De skrev en lista på 17 mål för en bättre värld. Alla länder ska nu försöka uppnå Globala målen tillsammans innan år 2030. Dessa mål vill vi nå för att bland annat uppnå följande fyra fantastiska saker

 •  Att extrem fattigdom avskaffas
 • Minskade ojämlikheter och orättvisor i världen
 • Mer arbete för fred och rättvisa för alla
 • En lösning på klimatkrisen
Läs mer på globala målens hemsida
Se filmer från UNDP om Globala Målen.
Land: Sverige. Invånare: 10,3 miljoner.  Huvudstad: Stockholm. Yta: 450 000 km2Språk: Svenska. Nationaldjur: Älg. Valuta: Svensk krona. Religion: Kristendom.

Vi behöver förebilder och positiva exempel

En dag i augusti 2018 sätter sig Greta Thunberg ned utanför Sveriges Riksdag. Hon har med sig  en skylt med texten ”Skolstrejk för klimatet”. Hon protesterar mot att vuxenvärlden inte gör mer för att stoppa klimatförändringarna. Ett par tidningar skriver om hennes initiativ, sedan hör vi inte så mycket mer. Ända till fyra månader senare då hon håller tal på FN:s konferens om klimatförändringar i Polen!

Greta - en modern Pippi?

”Många personer säger att Sverige bara är ett litet land och att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag har lärt mig att man aldrig är för liten för att göra skillnad.”

Nu börjar folk undra – vem är denna Greta och varför gör hon det hon gör? Varför inte bara leva ett vanligt tonårsliv? I tv-programmet Skavlan försöker hon förklara:

”Om jag inte hade haft Aspergers och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i.”

Kort därefter chockar hon världen med sin tuffhet. På plats i Davos i Schweiz, där världens ekonomiska ledare samlas varje år, är Greta inte imponerad av de vuxna:

”Ni säger att ni är skyldiga att ge unga hopp. Men jag vill inte ha ert hopp, jag vill inte att ni ska vara hoppfulla. Jag vill att ni ska få panik. Och sen vill jag att ni ska agera, agera som ni skulle göra i en kris.”

Nu blir omvärlden fascinerad på allvar. Flera länder rapporterar om unga Greta som väljer att segla till USA istället för att flyga – trots att resan tar flera veckor.

Hon ska till New York för att tala på FN:s klimat-konferens. Hennes känsloladdade tal på konferensen sprids världen över:

”Det här är helt fel. Jag borde inte vara här. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss unga och ber om hopp - hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Ändå är jag en av de som har tur. Människor lider.”

Se Gretas tal!
Besök Fridays for future

Var Greta än befinner sig fortsätter hon att strejka. Hon kallar det för Fridays for future och fenomenet har snabbt spridit sig till andra länder. Miljontals människor runtom i världen demonstrerar nu varje fredag.

På ett år hinner hon skaka hand med både påven och Barack Obama, nomineras till Nobels Fredspris och utses till årets person av Times Magazine. Själv tar hon allt detta med ro, för som hon säger – det enda som betyder något är att vi stoppar klimatförändringarna.

Strejken fortsätter varje fredag!

Uppgift


Vem är din förebild?

Förebilder inspirerar andra med sin talang, sin personlighet eller något annat unikt. En förebild behöver dock inte vara en kändis. Det kan vara en kompis som är modigare än man själv – eller som lagar en fantastiskt god vegopizza.

Fundera på vem eller vilka som är dina förebilder. Skriv ner dina förebilder.
Det kan vara vem som helst.
Vad brukar du göra för att hjälpa andra?
Det kan vara små eller stora saker.
Hur brukar du hjälpa andra?

Har du tänkt på hur du reagerar när någon gör något snällt, såsom att hålla upp dörren åt dig? Det känns bra, eller hur? Och när du sen håller upp dörren åt den som kommer efter dig, ser du till att sprida omtanken som ringar på vattnet.

Enligt den så kallade ”trasiga fönstret-principen” analyserar vi omedvetet allt som händer runtomkring oss. Om ett fönster krossas i ett bostadsområde och inte lagas, så sänder det signaler om att ”de som bor här är inte viktiga”. Då dröjer det inte länge innan folk börjar kasta skräp där eller slå sönder fler fönster. Lösningen? Att laga fönstret så klart. Och plocka upp skräp från marken.

Ordspråket ”barn gör som du gör, inte som du säger” gäller egentligen oss alla. Vi vill gärna likna dem vi gillar. Vara som dem, göra som dem. Något vi kanske inte tänker på, är att andra kan bli påverkade och inspirerade av oss, till och med när vi inte vill det. Om du shoppar mycket kanske din omgivning också börjar göra det, eftersom det känns ”normalt”.

”barn gör som du gör, inte som du säger”. Var deras förebild!

Hur blir man en bra förebild?

Människor gör och tänker hellre på saker som får dem att må bra. Därför fungerar det bättre med inspiration istället för kritik. ”Tänk vilken fin grej du gör för miljön om du tar tåget till Göteborg!” känns bättre att höra än ”Visste du att flyget till Göteborg orsakar lika mycket luftföroreningar som 40,000 tågresor på samma sträcka?”

Inspirera andra och gör dina egna svenska inspirationsord! 

Tre personer som gör fantastiska saker för haven är Andrew, Pete och Boyan. Du kan läsa mer om hur det gick lite längre fram. 

Land: Australien. Invånare: 24,6 miljoner. Huvudstad: Canberra. Yta: 7,7 miljoner km2. Språk: Engelska. Nationaldjur: Känguru. Valuta: Australisk dollar. Religion: Kristendom.

Flytande sopkorg suger upp skräp

Andrew Turton och hans vän Pete Ceglincski är två australiensiska surfare som tröttnade på allt skräp de såg i havet. De uppfann en flytande sopkorg som automatiskt samlar upp plastflaskor, papper, olja, bensin, tvättmedel och annat skräp ur havet.

Pete Ceglincski. Foto: Seabin Project

Sopkorgen Seabin

Se video om Sopkorgen Seabin

- Jag tillbringade den största delen av min barndom i vattnet. För varje år som gick fylldes vattnet av allt mer skräp. Det är verkligen ingen höjdare att simma runt bland plast. Så när jag träffade Andrew och han berättade om idén med vattensopkorgen blev jag genast intresserad, berättar Pete. När Pete tidigare arbetade som produktdesigner, formgav han saker av plast. Idag rensar han istället haven från plast.

Sopkorgen kallas för Seabin. Den suger upp skräp ur havet dygnet runt, alla dagar på året.En enda Seabin samlar in cirka 1,5 kilo plastskräp om dagen! Foto: Seabin Project

- Nu inser jag att vi faktiskt inte ens behöver alla de där prylarna, konstaterar Pete.

Enorma skräpöar

Idag flyter det omkring mer än fem triljoner plastbitar i våra hav. 5 triljoner = 5 000 000 000 000 000 000

 Havsströmmarna för med sig plastbitarna åt olika håll. På vissa ställen samlas det så mycket att det bildas skräpöar. Så ska det ju inte se ut, stränder ska vara vackra! Mjuka vågor som rullar in, solen som glittrar på vattenytan, ren sand och en oändlig horisont – det är sånt som gör oss lyckliga. Inte vill vi förlora det?

Så här enkelt hjälper du havet!


Skippa plastpåsar – använd väskan eller en tygpåse. Välj en vattenflaska du kan använda flera gånger. Tygpåsar finns i de flesta affärer!


Land: Nederländerna. Invånare: 17,2 miljoner. Huvudstad: Amsterdam. Yta: 41 543 km.Språk: Nederländska, flamländska. Nationalfågel: Rödspov. Valuta: Euro. 

Han städar världshaven

Nederländske Boyan Slat har alltid tyckt om att lösa problem. När han under en dykresa till den grekiska ön Lesbos såg mer plast än fiskar i havet, vaknade problemlösaren i honom.

Många tvivlade på att en tonåring skulle kunna lösa problem som vuxna inte kunnat komma till rätta med. Foto:Ocean Cleanup

Han insåg att haven måste befrias från skräp – men hur?

Att samla ihop skräpet med båtar och nät skulle ta för lång tid. Det skulle dessutom orsaka mycket koldioxidutsläpp och skada djuren i haven. Till slut kom han på det: genom att låta havs-strömmarna driva plasten mot ett nät skulle haven kunna städa sig själva.

Nu behövde han bara få hjälp med projektet, som han kallade för The Ocean Cleanup.
Det skulle dock visa sig bli svårare än han trott. I början var det ingen som trodde på hans idé. Han kontaktade 300 företag men ingen nappade.

Så en dag pratade han om sin idé på TED, ett online-forum där människor från hela världen håller korta föreläsningar om intressanta ämnen. Plötsligt började det strömma in hundratals mejl från volontärer och företag som ville bli sponsorer. The Ocean Cleanup har idag fler än 80 anställda och över hundra volontärer.

- Det går att städa upp haven, om vi samtidigt slutar att slänga i nytt skräp...Foto: Ocean Cleanup

Under den största uppsamlingen hittills placerades ett 600 meter långt nät i havet mellan Hawaii och Kalifornien. Där guppar nämligen en enorm skräpö som kallas the Great Pacific Garbage Patch. Den gången samlade de upp 60 stora säckar med skräp och fisknät, totalt 60 kubikmeter. Målet är att rensa upp minst hälften av skräpön. Och Boyan är optimistisk om framtiden:

Flytande barriärer, supernät och interceptorer

Plasten i haven fångas dels upp genom att låta havsströmmar föra skräpet mot flytande,
u-formade barriärer. Där fastnar plasten i ”supernät” som inte skadar havets djur.

Ocean Cleanup har också utvecklat en vattendammsugare, en så kallad interceptor, som suger in plasten. Dessa dammsugare kommer att placeras vid stora flodmynningar, så att vi kan fånga upp skräpet innan det flyter ut i havet.

Se Video om "The Ocean Cleanup". Engelskt tal.

Vattnet i världen

Om man tittar på vår planet från rymden ser man att den till största delen består av hav.
Men haven består av saltvatten som inte går att dricka. Vi kan bara dricka sötvatten.

Mindre tre procent är sötvatten!

Mindre än tre procent av allt vatten på jorden är sötvatten. Trots att det finns så lite sötvatten så skulle det ändå räcka till alla människor om det bara fördelades lika. Men medan det i vissa delar av Afrika nästan aldrig regnar, förstörs hela byar av regn och översvämningar i Bangladesh.

Varför regnar det så sällan i öknen?

De flesta öknar har hög dagstemperatur. Högtrycket får luften att sjunka nedåt istället för att stiga uppåt i atmosfären. När det inte bildas några moln, blir det också väldigt lite nederbörd.

Regn bildas när vatten från hav, sjöar och mark avdunstar. Vattnet blir vattenånga och stiger upp i atmosfären. Där blir ångan moln som i sin tur blir regn.

Ökenspridning

En tredjedel av jordens yta hotas av ökenspridning. De 250 miljoner människor som bor i dessa områden drabbas hårt av det, eftersom de får allt svårare att odla mat.

Världens största ökenområde, Sahara, ligger i Nordafrika och är 8,5 miljoner km2 stort.  

I länder som drabbats av torka är runt 70 procent av åkrarna redan förstörda – eller riskerar att förstöras – av ökenspridning. Värst drabbat är Afrika, men problemet finns även i USA, Latinamerika och Karibien. I Europa är det främst Spanien som drabbats. En femtedel av den spanska landytan hotas av ökenspridning.

Hur bildas öken?

Ibland bildas öken på grund av naturliga förändringar i klimatet, såsom långa perioder av torka eller översvämning. Lika ofta har vi människor orsakat ökenspridningen.

Marken torkar ut och en öken uppstår.

När vi hugger ner träd för att odla eller för att våra kor behöver beta så dödar vi även trädens rötter. Utan trädrötter finns det inget som håller kvar den torra jorden när det blåser.
Vinden blåser bort jorden ett lager i taget tills det enda som finns kvar är sand.

Uppgift


Lös två rebusar!

Lista ut första rebusen!
En kamel kan vara utan vatten länge
Lista ut den andra rebusen.
En människa bara i ett par dagar.

Uppgift


Vilken mening bildar orden?

ER  BE  ALLT  DEN  TEN LIV  JOR   HÖV  PÅ  VAT

Kasta om stavelserna så att de bildar en mening.
Allt liv på jorden behöver vatten.
Dags för lite matematik!

Uppgift


Räkna! I en afrikansk by måste byborna gå 5 kilometer till närmaste flod för att hämta vatten. Vattnet bär de i hinkar som rymmer 15 liter.

Hur många kilometer får en person gå för att hämta 90 liter vatten till byn?'
60 km (90/15 = 6 x 5 km = 30 km x 2ggr)

I Storbritannien och USA räknar man inte vatten i liter, utan i gallon. Och lustigt nog är inte en gallon lika mycket i dessa två länder!

1 gallon i Storbritannien = 4,5 liter
1 gallon i USA = 3,8 liter

Hur många liter vatten pratar de här personerna om?
Mannen från Storbritannien talar om 135 liter vatten och baskettjejen från USA talar om 13,3 liter vatten

Uppgift


Skapa ett kretslopp i miniatyr.

I det här experimentet ska du utforska vattnets kretslopp. Växterna avger vatten som stiger upp i burken. När vattenångan nuddar glaset kyls det ner igen och rinner ned längs kanterna. Växterna tar upp det igen i sina rötter. Syret och koldioxiden rör sig runt i burken och växlar mellan de olika formerna.

Genom fotosyntesprocessen andas växterna koldioxid och förvandlar den till syre.
De nedbrytande organismerna i jorden gör precis tvärt om.

Kretsloppet i burken fungerar precis som vårt jordklot — fast i miniatyr!

Du behöver:

 • En glasburk eller ett litet akvarium med lock.
 • Små stenar eller lecakulor.
 • Sand och jord. 
 • Lagom stora växter som får plats i burken, såsom murgröna eller fetbladsväxter.
  PS. Välj gärna olika växter, men helst inte blommande växter.

Steg 1

Lägg ett lager med små stenar eller lecakulor i botten och täck med sand.

Steg 2

Steg 2 Fyll burken med jord tills den är halvfull.

Steg 3

Plantera växterna i jorden och vattna lite. Det behövs inte så mycket, eftersom växterna och jorden redan innehåller vatten.

Steg 4

Sätt på locket och se till att det är tätt.

Steg 5

Ställ burken ljust men inte i direkt solsken.

Studera:

• Du har nu gjort ett kretslopp i miniatyr. Öppna inte burken under experimentet, då bryter du det slutna kretsloppet. Ett minikretslopp kan fungera i flera år! Följ vad som händer med vattnet.

Vad händer med fuktigheten i burken efter ett par dagar?
Beskriv med dina egna ord vad som händer.
  Förklara begreppen nederbörd, avdunsta och kondensera med egna ord.  
Beskriv med dina egna ord.
Förklara begreppet avdustning.

Miljöproblem påverkar på många sätt

Vi förknippar ofta miljöproblem med saker som märks tydligt, såsom bilavgaser i luften och oljeutsläpp i haven. Vi förstår att vattenbrist beror på torka. Men fattigdom, kan den bero på miljön?

Hur kommer det sig att 763 miljoner människor lever i extrem fattigdom? Hänger det ihop med vår miljö? 

Alla behöver jordbruket

På 1800-talet drabbades Sverige av dåliga skördar flera år i rad. Under dessa svåra år, som kallades för ”oår”, svalt tusentals svenskar ihjäl. Mångdubbelt fler hade knappt något att äta. Därför valde många att emigrera till Amerika.

Dåliga skördar ledde till att många svenskar svalt ihjäl under 1800-talet.

Det som kan kännas avlägset för oss är högst verkligt för andra. Människor som odlar sin egen mat – och som inte har möjlighet att jobba med annat om skördarna slår fel – riskerar att bli utan både mat och pengar om de inte kan odla sin jord. Även vi som inte är jordbrukare drabbas om skördarna slår fel, eftersom sämre skördar resulterar i dyrare matvaror.

Om skörden är bra är man glad! 

Svårt att odla i extremt klimat

Det är inte bara torka som orsakar problem. Det är minst lika svårt att odla på en översvämmad åker. Klimatförändringarna gör en redan svår situation ännu svårare. Afrika blir allt torrare medan åkrarna i regniga länder dränks. Eftersom det främst är klimatet som gör det svårt för bönderna att odla mat, kan man säga att klimatförändringarna också orsakar fattigdom.

Översvämning och torka är jordbrukarens mardröm. 

Vissa siffror är ofattbara

I början av 2020 drabbades Australien – känt för sina kängurus, koalor, vackra stränder och det varma klimatet – av klimatförändringarnas svåra konsekvenser.

Branden i Australien 2020.

Den stigande temperaturen orsakade till slut långvarig torka, som i sin tur resulterade i flera skogsbränder. Sammanlagt brann en yta stor som Danmark. Tragiskt nog dog 8 000 koalor i bränderna och ofattbara 480 miljoner däggdjur, fåglar och reptiler gick samma öde till mötes.

Uppdrag


Skapa en presentation!

Det finns många organisationer som arbetar med att hjälpa djuren, naturen och människor som behöver stöd. De samlar in pengar till projekten från företag och privatpersoner.

Om projektet till exempel handlar om dricksvatten, samlar de pengar till borrar, brunnar, vattenpumpar och apparater som renar vattnet.

Vilka av de här organisationerna har du hört talas om? 

I reklamvärlden brukar man säga ”syns man inte, så finns man inte”. Om du inte har hört talas om dessa organisationer, har du nog inte sett dem på TV eller i annonser.

Skapa en cool presentation 

Ert uppdrag: Gör en kampanj för dessa organisationer.

 • Kom på olika sätt att sprida deras budskap. 
 • Ni arbetar i grupper. 
 • Ni presenterar varsin organisation på valfritt sätt. 
 • Använd fantasin! Gör en presentation som ingen kommer att glömma!

Mer information om uppdraget får du av din lärare.

En konsert kan vara ett sätt att sprida budskap!
Testa dina kunskaper! Välj rätt svar.
1. Från vilket land kommer Andrew och Pete som startade Seabin Project?
2. Hur många plastbitar flyter omkring i våra hav?
3. Hur fångar The Ocean Cleanups projekt upp skräp?
4. Hur bildas ökenområden?
5. Varför regnar det så sällan i ökenområden?
Du är klar med kapitlet! Bra jobbat!