Det är en sak att läsa om klimatförändringarna och en annan att faktiskt ändra sin livsstil. Och hur skulle det gå till? Ska vi börja leva som på stenåldern igen?!
När något känns stort eller svårt är det lätt att ge upp innan man ens hunnit köpa det första ekologiska äpplet eller sorterat de första glasburkarna. Då gäller det att komma ihåg vad alla bergsbestigare vet
– alla resor börjar med ett litet steg.
Ett stort steg mot en bättre värld togs faktiskt av världens ledare år 2015. De skrev en lista på 17 mål för en bättre värld.
Alla länder ska nu försöka uppnå Globala målen tillsammans till år 2030. Dessa mål vill vi nå för att bland annat uppnå följande fyra fantastiska saker:
I det här materialet kommer du att få läsa om tomater som flyger, om sciencefictionlika växthus, om hamburgare som odlas i laboratorium och vad tomflaskor har att göra med blinkande arkadspel. Det alla dessa ämnen har gemensamt är att de handlar om mat.
Maten har ofta en central roll när människor träffas. Vi bjuder in till julbord, bakar födelsedagstårtor, dukar upp lunch utomhus på midsommarafton och bjuder på fika när vänner kommer förbi.
Antalet TV-kockar ökar för varje år, mattrender kommer och går och vi verkar ständigt vara på jakt efter det ultimata receptet. Mat är livsviktigt, och härligt nog, ofta också en enorm njutning.
Pratar du och dina vänner om mat? Vad är viktigast – att maten är god, hur den ser ut eller om den innehåller mycket näring? Har du funderat på hur maten påverkar din hälsa – och planeten?
Var det te, en macka och juice till frukost? En frukt? Var det lunch?
Eller har du inte ätit något sedan igår?
Fundera en liten stund och tänk efter om det var:
När du och dina kompisar pratar om mat, Vad pratar ni om då?