Kropp och själ hänger ihop. När vi är stressade, arga eller ledsna, brukar vi känna det i kroppen också. Vi får ont i magen, huvudvärk eller känner oss allmänt ur balans. Allt hänger ihop, precis som i naturen.
Hälsa betyder inte bara frånvaro av sjukdom. Begreppet hälsa betyder att man är frisk och mår bra på alla sätt, fysiskt, psykiskt och socialt.
För att överleva räcker det med att vi får mat, vatten att gärna ett tak över huvudet. För att uppnå god hälsa, behöver vi mer. Vi behöver att vår mat är näringsrik, att vårt vatten är rent – och rörelse. Våra kroppar är inte byggda för stillasittande.
Vi behöver känna att vi kan påverka vårt liv, att vi har något att säga till om. Vi behöver till exempel ha möjlighet att minska mängden negativ stress, och se till att vi får tid att anpassa oss till stora förändringar i livet.
För att uppleva trygghet, behöver vi den närhet man får av familjen eller en vän. Vi behöver känna att vi hör hemma någonstans, att det spelar någon roll för omvärlden om vi finns eller inte.
Simning, dans, fäktning, långpromenader, ridning eller fotboll? Alla sätt att röra på sig är bra, välj det som gör dig glad!
Kroppen behöver röra på sig för att alla inre organ ska fungera optimalt och för att skelettet ska bli starkare. Motionen är alltså först och främst viktig för att våra kroppar ska må bra, inte för att vi ska bli smala eller muskulösa.
Att inte röra på sig alls gör oss svagare, men det ställer också till med andra problem – och det ganska snabbt. Två omtalade experiment visar vad som händer i kroppen när vi helt slutar att röra på oss.
Experiment 1
I det ena experimentet bad man 10 friska unga män att under två veckors tid röra på sig så lite som möjligt. De som normalt gick 10,000 steg om dagen, fick under två veckors tid bara gå 1,400 steg om dagen. Både före och efter experimentet mätte man syreupptagningsförmågan, muskelmassan och insulinkänsligheten.
Resultatet visade att männen fick:
Experiment 2
I det andra experimentet låg en grupp friska studenter till sängs, dygnet runt, under tre veckor. Forskarna undersökte dem noggrant både före och efter. Efter tre veckor kunde forskarna konstatera att...
Människan är en bekväm varelse som skyr både förändring och ansträngning, om det bara går. Klimatet spelar naturligtvis roll. När det är regnigt eller kallt ute, känns det lockande att stanna hemma i värmen.
Som tur är, erbjuder vardagen många tillfällen till osynlig motion. Du kan stoppa in lite rörelse här och där varje dag, utan att det känns som motion.
Låt oss säga att du har 2 km till tåg- eller tunnelbanestationen, och att du brukar ta bussen dit. Om du istället går till tågstationen, 5 dagar i veckan under ett skolår, så får du bättre kondition och ett starkare skelett.
Alldeles nyligen presenterades forskning som bevisar att våra kroppar faktiskt inte byggts för ett stillasittande liv. Man jämförde vårdpersonal som går fram och tillbaka på avdelningen med stillasittande kontorspersonal.
Grupp A:
Grupp B:
Grupp C:
Grupp D:
Jo, att båda vårdgrupperna, även de som inte motionerade alls, hade bättre värden i sina inre organ än kontorspersonalen! Det hjälper alltså inte att ta en snabb promenad efter skolan eller jobbet. Sitter vi stilla för länge utan en endaste liten mikropaus av rörelse, mår våra kroppar genast sämre!