Alla barn går inte i skolan. Om du vore tvungen att arbeta istället för att gå i skolan, vad tror du att du skulle arbeta med?
På 1800-talet ökade den svenska befolkningen samtidigt som åkrarna drabbades av missväxt. Man hade otur med skördarna flera år i rad. Till slut räckte maten inte till och många fick gå hungriga. I norra Sverige svalt tusentals människor ihjäl. Svårigheten att få tag på mat och arbete fick många svenskar att emigrera. De allra flesta tog båten till Amerika.
I många länder är utbildning dyr. Familjer som inte har råd att låta alla sina barn gå i skolan, prioriterar ofta sönerna. Döttrarna får stanna hemma och hjälpa till med hushållsarbetet. Många flickor gifts också bort mycket tidigt.
Skolan lär oss mer än att bara läsa, skriva och räkna. Du är ett bra exempel på det. Just nu sitter du i skolan och läser i en lärobok om miljön. Tanken är att du ska lära dig att göra mer miljö vänliga val i framtiden. Detsamma gäller skolbarnen i Kenya.
Undervisningen är kanske mer anpassad till deras verklighet – just idag kanske de får lära sig vilka grödor som går att odla i en mark som drabbats av torka – men principen är densamma. Vi behöver alla lära oss hur vi ska ta hand om naturen. Klimatförändringarna är ett tecken på att vi faktiskt inte gjort rätt hittills.
Utbildning är nyckeln till utveckling. Den bekämpar fattigdom och sprider kunskap om hur vi ska ta hand om naturen.
Tegla Natao kommer från Pokot-regionen i Kenya, ett område som har drabbats av mycket svår torka. Den internationella bistånds organisationen Action Aid finns på plats, bland annat för att försöka få landets politiker att hjälpa befolkningen att komma på fötter igen, men också för att driva ett antal utbildningsprojekt. Ett av dem är Girls Forum, en diskussionsklubb där flickor får lära sig mer om sina rättigheter. I slutändan leder det till att fler flickor stannar kvar i skolan.
En anledning till att dessa utbildningsprojekt behövs, är att många flickor tyvärr blir så trakasserade i skolan att de till sist hoppar av. Våldet i skolan drabbar alla flickor, oavsett ålder, ursprung eller hur rika deras föräldrar är.
Det har visat sig att när fler flickor i fattiga länder går i skolan, får många det bättre. Familjerna får bättre hälsa, färre barn dör av undernäring eller spädbarnsdöd, färre drabbas av hiv/aids och färre flickor blir gravida för tidigt.
Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i norra Pakistan. Hennes pappa var poet och drev en grundskola. Det var ett farligt arbete, eftersom han erbjöd utbildning för både pojkar och flickor. Talibanerna hade börjat växa sig starka i området, och de var starkt emot att flickor skulle gå i skolan.
Situationen i Malalas stad Mingora är inte unik. Än idag tvingas över 100 miljoner barn att arbeta istället för att gå i skolan. När Malala insåg hur det låg till ville hon försöka göra något åt saken. Hon började blogga om sina tankar kring utbildning och om det svåra livet i talibanernas skugga. Bloggen upptäcktes snart av den stora brittiska nyhetssajten BBC, som la upp bloggen på sin hemsida.
Vem den modiga 12-åriga bloggerskan var hölls dock hemligt. Malala och hennes pappa hade redan fått många dödshot. När talibanerna till slut tog över staden Mingora förbjöd de tv-tittande och musik. Kvinnor fick inte gå och handla ensamma och flickor fick inte gå i skolan.
Kort därefter medverkade Malala i en dokumentär som snabbt spreds över hela världen. Snart visste alla att det var hon som bloggade för BBC. Pakistan instiftade ett fredspris för ungdomar och tilldelade Malala det allra första priset. Det blev droppen för talibanledarna.
De samlades i ett kris möte och bestämde efter en omröstning att Malala skulle dödas.
Den 9 oktober 2012 klev en maskerad man på Malalas skolbuss, ropade hennes namn och sköt henne i huvudet. Skottet gick igenom huvudet, nacken och axeln. Mirakulöst nog överlevde Malala attacken. Hennes tillstånd var dock allvarligt och hon flögs till Birmingham i Storbritannien för specialistvård.
I början av januari 2013 lämnade hon sjukhuset, helt återställd. Att en liten flicka kunde skrämma talibanerna till den grad, väckte beundran.
Mordförsöket på Malala fördömdes av omvärlden, och de muslimska ledarna i Pakistan tillrättavisade talibanerna med orden: ”Det finns inget i islam som försvarar att man skjuter en skolflicka”.
I november 2014 belönades Malala för sitt arbete med Nobels fredspris. Med sina 17 år var hon den yngsta fredspristagaren någonsin. Fredspriset delades mellan Malala och den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi. Idag studerar Malala på Oxfords universitet. Hon reser även runt i världen för att hjälpa flickor som varit med om liknande saker. Tillsammans kämpar de för att göra flickors röster hörda.
Läs mer om Malala på hemsidan: www.malala.org
Kan du tänka dig att jobba med något som har med naturen eller miljön att göra? Då har du många yrken att välja emellan. Som journalist kan du skriva om miljöprojekt, som politiker kan du bestämma att vi ska skydda naturen och som bonde kan du odla ekologiskt. Här har du några exempel på miljöyrken.
Man måste inte bli forskare för att kunna göra något bra för miljön. Precis som vi alla kan tänka på miljön genom att åka kommunalt, köpa ekologisk frukt och äta mer vegetariskt, så kan man göra bra miljöval i de flesta yrken.