Kapitel 4

SKOLA OCH MILJÖN

Du är klar med kapitlet! Bra jobbat!

Alla barn går inte i skolan. Om du vore tvungen att arbeta istället för att gå i skolan, vad tror du att du skulle arbeta med?

Alla barn går inte i skolan. Om du vore tvungen att arbeta istället för att gå i skolan, vad tror du att du skulle arbeta med?

Sverige har varit fattigt

På 1800-talet ökade den svenska befolkningen samtidigt som åkrarna drabbades av missväxt. Man hade otur med skördarna flera år i rad. Till slut räckte maten inte till och många fick gå hungriga. I norra Sverige svalt tusentals människor ihjäl. Svårigheten att få tag på mat och arbete fick många svenskar att emigrera. De allra flesta tog båten till Amerika.

Svenskar på väg till Amerika från Göteborg år 1905.
Land: Republiken Kenya. Invånare: 51,4 miljoner. Huvudstad: Nairobi. Yta: 582 644 km2. Språk: Swahili och Engelska. Nationaldjur: Lejon Valuta: Kenyan shilling. Religion: Kristendom.

98 miljoner flickor går inte klart skolan

I många länder är utbildning dyr. Familjer som inte har råd att låta alla sina barn gå i skolan, prioriterar ofta sönerna. Döttrarna får stanna hemma och hjälpa till med hushållsarbetet. Många flickor gifts också bort mycket tidigt.

Foto: Doug Linstedt

Vad har utbildning med miljön att göra?

Skolan lär oss mer än att bara läsa, skriva och räkna. Du är ett bra exempel på det. Just nu sitter du i skolan och läser i en lärobok om miljön. Tanken är att du ska lära dig att göra mer miljö vänliga val i framtiden. Detsamma gäller skolbarnen i Kenya.

Undervisningen är kanske mer anpassad till deras verklighet – just idag kanske de får lära sig vilka grödor som går att odla i en mark som drabbats av torka – men principen är densamma. Vi behöver alla lära oss hur vi ska ta hand om naturen. Klimatförändringarna är ett tecken på att vi faktiskt inte gjort rätt hittills.

Utbildning är nyckeln till utveckling. Den bekämpar fattigdom och sprider kunskap om hur vi ska ta hand om naturen.

Utbildning så att vi kan värna vår planet! 

Utbildningsprojekt i Kenya

Tegla Natao kommer från Pokot-regionen i Kenya, ett område som har drabbats av mycket svår torka. Den internationella bistånds organisationen Action Aid finns på plats, bland annat för att försöka få landets politiker att hjälpa befolkningen att komma på fötter igen, men också för att driva ett antal utbildningsprojekt. Ett av dem är Girls Forum, en diskussionsklubb där flickor får lära sig mer om sina rättigheter. I slutändan leder det till att fler flickor stannar kvar i skolan.

En anledning till att dessa utbildningsprojekt behövs, är att många flickor tyvärr blir så trakasserade i skolan att de till sist hoppar av. Våldet i skolan drabbar alla flickor, oavsett ålder, ursprung eller hur rika deras föräldrar är.

Flickor och utbildning

Det har visat sig att när fler flickor i fattiga länder går i skolan, får många det bättre. Familjerna får bättre hälsa, färre barn dör av undernäring eller spädbarnsdöd, färre drabbas av hiv/aids och färre flickor blir gravida för tidigt.

Land: Pakistan. Invånare: 212,2 miljoner. Huvudstad: Islamabad. Yta: 881 913 km2. Språk: Urdu, punjabi, sindhi, pashto, saraiki, baluchi och engelska. Nationaldjur: Skruvhornsgeten Valuta: Pakistansk Rupie. Religion: Islam

Har du hört talas om Malala?

Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i norra Pakistan. Hennes pappa var poet och drev en grundskola. Det var ett farligt arbete, eftersom han erbjöd utbildning för både pojkar och flickor. Talibanerna hade börjat växa sig starka i området, och de var starkt emot att flickor skulle gå i skolan.

Fredspriset delades mellan Malala och den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi. Copyright: © The Nobel Foundation 2014. Foto: Ken Oppranna.

Miljontals barn får inte lära sig att läsa

Situationen i Malalas stad Mingora är inte unik. Än idag tvingas över 100 miljoner barn att arbeta istället för att gå i skolan. När Malala insåg hur det låg till ville hon försöka göra något åt saken. Hon började blogga om sina tankar kring utbildning och om det svåra livet i talibanernas skugga. Bloggen upptäcktes snart av den stora brittiska nyhetssajten BBC, som la upp bloggen på sin hemsida.

Vem den modiga 12-åriga bloggerskan var hölls dock hemligt. Malala och hennes pappa hade redan fått många dödshot. När talibanerna till slut tog över staden Mingora förbjöd de tv-tittande och musik. Kvinnor fick inte gå och handla ensamma och flickor fick inte gå i skolan.

Kort därefter medverkade Malala i en dokumentär som snabbt spreds över hela världen. Snart visste alla att det var hon som bloggade för BBC. Pakistan instiftade ett fredspris för ungdomar och tilldelade Malala det allra första priset. Det blev droppen för talibanledarna.
De samlades i ett kris möte och bestämde efter en omröstning att Malala skulle dödas.

Skjuten på skolbussen

Den 9 oktober 2012 klev en maskerad man på Malalas skolbuss, ropade hennes namn och sköt henne i huvudet. Skottet gick igenom huvudet, nacken och axeln. Mirakulöst nog överlevde Malala attacken. Hennes tillstånd var dock allvarligt och hon flögs till Birmingham i Storbritannien för specialistvård.

I början av januari 2013 lämnade hon sjukhuset, helt återställd. Att en liten flicka kunde skrämma talibanerna till den grad, väckte beundran.

Mordförsöket på Malala fördömdes av omvärlden, och de muslimska ledarna i Pakistan tillrättavisade talibanerna med orden: ”Det finns inget i islam som försvarar att man skjuter en skolflicka”.

Över två miljoner pakistanier skrev under kampanjen Rätt till utbildning, som var den första i sitt slag i Pakistans historia.

Yngst att få Nobels fredspris

I november 2014 belönades Malala för sitt arbete med Nobels fredspris. Med sina 17 år var hon den yngsta fredspristagaren någonsin. Fredspriset delades mellan Malala och den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi. Idag studerar Malala på Oxfords universitet. Hon reser även runt i världen för att hjälpa flickor som varit med om liknande saker. Tillsammans kämpar de för att göra flickors röster hörda.

Läs mer om Malala på hemsidan: www.malala.org

FN bestämde att göra 12 juli till Malaladagen. Malala uttalade sig: "Malaladagen är inte min dag, det är dagen för varenda kvinna, varenda pojke och flicka som höjer sin röst för sina rättigheter!"

Uppdrag


Hur skulle du klara dig?  Tänk om du aldrig hade fått gå i skolan. Hur skulle din vardag se ut om du inte kunde läsa, skriva eller räkna.

  • Arbeta i par eller i grupp. Din lärare kan dela in er i grupper.
  • Rollspela situationerna nedan.
  • Beskriv sedan hur du agerade när du var den som inte kan läsa eller skriva. 
  • Turas om att vara den som inte kan läsa eller räkna. 
  • Planera inte hur ni ska agera, improvisera!

I kiosken


Person 2 är kioskexpedit och agerar som en expedit vanligtvis gör.
Du har fått pengar i form av en sedel. Du vill köpa en frukt och en dricka, men du vet inte vilken sedel du har fått eller vad frukten och drycken kostar. Vad gör du?
Skriv ner vad du skulle göra.

På resan


Person 2 är busschaufför på bussen som du hoppar på.
Din mamma är sjuk så du måste hämta din lillasyster på dagis. Du måste byta buss tre gånger för att ta dig dit. Du vet vad dagiset heter, men inte hur det skrivs och inte vilka bussar du måste ta. Det här är första bussen. Hur gör du?
Skriv ner hur du skulle göra i denna situation för att komma fram.
Beskriv sedan hur du agerade när du var den som inte kan läsa eller skriva. 
Skriv i ditt svar och diskutera med klassen.

Vad vill du jobba med?

Kan du tänka dig att jobba med något som har med naturen eller miljön att göra? Då har du många yrken att välja emellan. Som journalist kan du skriva om miljöprojekt, som politiker kan du bestämma att vi ska skydda naturen och som bonde kan du odla ekologiskt. Här har du några exempel på miljöyrken.

Meteorolog


Meteorologer samlar information om temperaturer, vindar, moln och regn – med hjälp av satelliter i rymden. De beräknar hur vädret blir de närmaste dagarna och presenterar sedan väderprognosen i radio och på tv. En del meteorologer studerar också hur klimatet förändras under längre perioder.

Geovetare


Geovetare kartlägger och förvaltar naturresurser i berg, jord och grundvatten. De gör också undersökningar inför väg- och husbyggen. Geovetare varnar oss för jordbävningar, vulkaner och översvämningar.

Oceanograf


Oceanografer studerar havet och deltar i expeditioner med fartyg. De studerar strömmar, vågor, hur isen breder ut sig och hur salt vattnet är. De tar reda på hur haven påverkas av årstiderna och av föroreningar från fabriker, nya husbyggen och avloppsvatten. Oceanografer forskar också om klimatförändringar.

Ingenjör


Det finns många olika typer av ingenjörer, men de flesta arbetar med någon form av teknisk utveckling. Ofta handlar det om att lösa olika slags problem, till exempel produkter som inte fungerar som de ska eller som behöver bli mer effektiva eller mer miljövänliga. En ingenjör kan också leda byggprojekt, hitta på nya uppfinningar eller skapa nya sätt att kommunicera.

Grönt tänk i olika yrken

Man måste inte bli forskare för att kunna göra något bra för miljön. Precis som vi alla kan tänka på miljön genom att åka kommunalt, köpa ekologisk frukt och äta mer vegetariskt, så kan man göra bra miljöval i de flesta yrken.

Som journalist...


...är du andras ögon och öron. Du kan intervjua klimatforskare om framtidens väder, avslöja företag som dumpar farligt avfall i naturen och inspirera andra genom att skriva om framgångsrika miljöprojekt runtom i världen.

Som politiker...


...är du med och bestämmer i viktiga frågor. I riksdagen, där politikerna samlas för att rösta, kan du rösta ja till projekt som är bra för miljön. Du kan även påverka och sprida kunskap genom att prata om miljöfrågor i tv, radio och tidningar.

Som lärare...


...är du med och skapar framtiden. Du hjälper elever att förstå hur naturen fungerar och varför klimatet förändras. Du kan låta dina elever arbeta med miljöfrågor i skolan, så att de inspireras att göra bra miljöval även hemma.

Uppgift


bland bokstäverna! Orden är gömda både vågrätt och lodrätt. Obs! Ett ord är gömt diagonalt!

Hitta 13 yrken - skriv ner!
Bagare. Fotbollsspelare. Kock. Författare. Pilot. Brandman. Bonde. Designer. Läkare. Snickare. Artist. Polis. Det yrke som ligger diagonalt är Elektriker.

Frågesport


Välj rätt svar!

1. I vilket land finns en öken där det nästan aldrig regnar?
2. Hur många procent av allt vatten på jorden kan vi dricka?
3. Vad kallas det skikt som ligger runt vår planet och skyddar oss mot solens strålar?
4. Vad heter havet mellan Sverige och Finland?
5. Vad kallas processen där växter suger åt sig koldioxid ur luften och sedan frigör syre?
6. Allt går runt i naturen – en insekt äts av en fågel som äts av en räv – vad kallas den processen?
7. Vad heter det våra bilar släpper ut, som gör att temperaturen på jorden sakta ökar?
Du är klar med kapitlet! Bra jobbat!