Kapitel 2

REDO FÖR EN NYSTART? NU GÖR VI FAMILJEN KLIMATSMART!

Du är klar med kapitlet! Bra jobbat!

Vi börjar med det bästa vi har – naturen. Trots att den finns överallt runtomkring oss är det inte alltid vi tänker på den. Vi vistas nämligen inte så ofta i den. När befann du dig senast djupt inne i en skog? När strosade du runt på en blomsteräng, vadade i havet eller klättrade upp på ett berg?

Vi verkar inte komma iväg, Vi fastnar inomhus med våra mobiler och paddor. Rätt vad det är har vi surfat runt på sociala medier en hel dag. De korta kickar vi får går snabbt över.
En lång promenad på stranden, däremot, är en upplevelse som sitter kvar länge i kroppen länge.

Naturen har sina egna regler

Förr i tiden trodde vi att om vi bara byggde riktigt höga skorstenar så skulle den farliga röken från fabrikerna inte skada oss. Vi trodde att luften högt uppe skulle späda ut röken tills den blev ofarlig.

Vi trodde också att det vi eldade skulle försvinna ut i tomma intet. Idag vet vi att det inte fungerar så. Vi vet att det vi eldar upp sprids vidare med röken och askan.

När du äter en smörgås så kan det verka som att den försvinner. För varje tugga blir den mindre och mindre och till slut har hela smörgåsen åkt ned i din mage. Där bryts den ned i mindre bitar och ger näring till din kropp. Det som återstår när all näring sugits upp kommer ut när du går på toaletten. Och när du spolar toaletten åker det vidare till ett reningsverk där vattnet renas och allt det orena samlas upp innan vattnet skickas vidare ut i sjön eller havet.

Inget av det vi skapar, försvinner. Och allt vi gör, får konsekvenser – bra eller dåliga. Vissa saker vi gör skadar naturen.

De som äger regnskog tycker kanske att det är en bra affär att sälja virke från träden. Det får de mycket pengar för. Men vad händer när regnskogen försvinner?

Planetens lungor

Regnskogen fungerar som planetens lungor. Den absorberar hela 20 procent av allt koldioxid som vi människor skapar med våra utsläpp. Utan regnskogen skulle det ha hamnat i luften i stället och planeten skulle ha varit mycket varmare.

Utan träden skyddas inte marken när det regnar kraftigt och mycket av jorden sköljs bort. Många djur förlorar sina hem, människorna som bor där blir utan mat och planeten blir utan sina skyddande lungor.

Det regnskogsägaren tjänade på att sälja skogen är en liten summa jämfört med vad vi i slutändan kommer att få betala för att reparera skadan. Vissa misstag kan inte heller repareras. Miljöorganisationerna som skyddar regnskogen försöker informera människor om varför regnskogen är så viktig för oss alla.

För vi behöver bli påminda. Det är så mycket som händer i livet att det inte är lätt att komma ihåg miljön i alla situationer. Men när vi kommer ihåg att tänka på miljön, kan vi göra bättre val. Vi kan till exempel välja FSC-märkta trämöbler till balkongen eller altanen – eller allra helst, fina begagnade trädgårdsmöbler!

Vi kan också behöva bli påminda om det vi har precis framför oss. De flesta i Sverige har någon form av natur i närheten. Även i tätbebyggda höghusområden, brukar det finnas en park eller ett fält i närheten. Åker vi bara lite utanför våra bostadsområden hamnar vi ganska snart i en skog, intill en åker, på en strand eller ett berg. Vi har naturen så nära att vi tar den för givet.

Ett tanke-experiment   

Tänk dig att du sitter i en buss. Busschauffören meddelar att han måste stanna till vid vägkanten för att ett däck gått sönder. Han säger att det kan ta en stund att få hjälp att byta däcket, och ni passagerare får gärna kliva ut i solen under tiden.

Det är en varm majdag. Alla kliver ut ur bussen och tittar sig omkring. Ni har stannat till precis intill en äng. Ängen är täckt av blommor och enstaka buskar. Bakom ängen skymtar du vatten. Du går ut på ängen, ser att några sakta börjat promenera mot vattnet, du följer efter.

När du kommer närmare vattnet ser du en liten motorbåt åka förbi. Är det en älv? Du är inte säker men du tycker om doften. Det doftar salt. Det enda som hörs är fågelkvitter. Ett par av dina medpassagerare mumlar något men alla ser lugna ut. Det var inte så farligt ändå att bli sen, det är fint här, tänker du. Du går fram till en sten intill vattnet och sätter dig ned, blickar över vågskvalpet. Det känns mysigt.

De här stunderna är den bästa gåvan du kan ge dig själv. Vi mår bra av att vistas i naturen. Vi blir lugna och känner oss i balans. När vi inte distraheras av sociala medier eller buller från gatan börjar kroppen att slappna av. När spända muskler mjuknar kan vi släppa lite på den inre oron och stressen, då känner vi oss tryggare och kan tänka bättre. 

Det är tur att vi har allemansrätten. Den ger oss rätt att vistas i naturen även om någon äger den. Vi får strosa runt i privatägda skogar och över blommande ängar så länge vi respekterar naturen och djuren – och inte skräpar ned.

Allemansrätten tillhör oss alla

Allemansrätten är en ovanlig rättighet som inte finns i alla länder. Den finns i Sverige, Norge och Finland och har funnits här i hundratals år. Så vad är det för något?

Allemansrätten ger oss rätt att strosa omkring i den svenska naturen – vi får till exempel tälta och plocka både bär och svamp i skogen, även om någon äger den. Och vi behöver inte betala för det, såsom man måste göra i många andra länder.

Allemansrätten är ingen lag, men det finns lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet att göra i naturen. Man kan beskriva allemansrätten som en fin rättighet som ger alla människor möjlighet att njuta av det vackra i naturen. Med rättigheterna kommer dock också ett ansvar. Reglerna för hur man uppför sig så att vi inte förstör naturen har återberättats från en generation till annan under hundratals år.

I grunden handlar allemansrätten om att visa hänsyn till naturen, de vilda djuren och människorna som bor i området.

Inte störa

När djuren ute i naturen får ungar ser vi till att inte skrämma dem. Vi håller våra hundar kopplade så att de inte rusar fram och stör dem. Ser vi ett hus respekterar vi ägarna. Vi håller oss utanför deras tomt och lämnar dem ifred.

Inte förstöra

Vi lämnar allt såsom det var. Vi får plocka svamp och bär, och samla kottar och grenar till dekorationer. Men vi bryter inte av grenar i träden, vi kan bara ta nedfallna grenar från marken. Vi rycker inte upp blommor och bär med rötterna, för då växer det inget där nästa år.

Fridlysta blommor

  Du kan läsa mer om de fridlysta blommorna på Naturvårdsverket

En del växter och blommor i naturen är fridlysta. Det betyder att man inte får plocka dem, eftersom det finns så få av dem. En blomma kan vara fridlyst på en ort men inte på en annan. En del blommor får man plocka men inte dra upp med rötterna. Det bästa är alltid att fråga en vuxen innan du plockar en blomma. Alla blommor som du ser här, är fridlysta.

Älska naturen

I ordboken beskrivs ordet natur som ”den del av den omgivande verkligheten som inte är skapad av människan”, det vill säga växter, träd, mineraler, vatten, stenar med mera.

Vi upplever naturen som något rent och äkta. Ordet naturlig använder vi som ett adjektiv för att beskriva att någon ”är sig själv” och inte låtsas vara någon annan.

Människan trivs och känner sig trygg i en lugna och behagliga omgivningar. Skogar är visserligen mysiga, men det är svårt för större grupper att umgås i skogen bland alla träd. Kanske var det därför som Sverige blev först i Europa med att anlägga nationalparker, parker som ägdes av staten. 1909 anlades de första nio nationalparkerna i Sverige.

Vandra i våra sköna nationalparker

En nationalpark är ett område som man vill skydda extra mycket, så att även de kommande generationerna – dina barn och barnbarn – ska kunna njuta av dem. Nationalparker är skyddade områden där man inte får bygga hus eller göra något som förstör marken.

En tanke med nationalparkerna är att det ska vara lättare för oss att gå en skogstur eller promenera ute i naturen. Många nationalparker och vandringsleder har informationscentraler där du kan ställa frågor om området. På en del ställen kan du även hyra små stugor att sova i.

Sverige har 30 nationalparker. De kan vara fjällområden, en skärgård, ett urskogsområde, en myr eller jord med åkrar såsom de såg ut förr, när vi brukade marken med hjälp av dragdjur. Marken i en nationalpark tillhör staten, det vill säga det svenska folket.

  Besök Naturvårdsverket för att se din närmaste nationalpark.  

Utforska ditt närmaste naturreservat

Det finns fler än 5000 naturreservat i Sverige. Ett naturreservat kan bestå av både privatägd och allmän mark. De är ett sätt att vårda våra skogar, vattendrag, betesmarker, skärgårdar och andra naturmiljöer. Vi bildar dem för att skydda värdefull natur och sällsynta arter, men också för att vi alla ska ha tillgång till fina områden för friluftsliv och andra naturupplevelser.

Naturreservaten ligger ofta nära bebyggelser, ibland till och med på promenadavstånd.
Varje naturreservat är unikt och har sina specifika växter och djur som man vill skydda.
Därför har varje naturreservat också sina egna regler, som kallas föreskrifter.

Information om vad som gäller på naturreservatet närmast dig hittar du på skyltar i själva naturreservaten. Om du inte hittar någon skylt där kan du fråga din kommun om vad som gäller.

Har ni koll på var ert närmaste naturreservat ligger? Varför inte göra en liten utflykt dit? 

Måste vi ändra vår livsstil?

Under åren med covid-pandemin 2020–2022 fick folk inte resa fritt mellan världens länder. Plötsligt hände det som många tidigare hävdade var omöjligt – ett kraftig minskande av flygresor – av sig själv. När kriget i Ukraina, inflationen och skyhöga elpriser gjorde allting dyrare, hade vi helt enkelt inte längre råd att shoppa bara för att det var kul, slänga 25 procent av maten vi köpte och slösa med elen.

Vi började reparera våra prylar och köpa mer begagnat. Vi gjorde veckomenyer och tog vara på maten vi köpte för att inte behöva slänga mat. Vi slutade ha tänt i tomma byggnader och började vädra kläderna så att vi inte behövde tvätta dem lika ofta.

Utan att vi tänkte på det, gick vi från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi. I stället för att producera – köpa – slänga som i den linjära ekonomin, började vi producera – använda – återanvända – göra om – återvinna enligt den cirkulära ekonomin.

Cirkulär ekonomi

När något känns svårt eller abstrakt är det lätt att ge upp innan man ens börjat. Vet du vad bergsbestigare tänker när de börjar sin långa resa upp mot bergstoppen? ”Nu tar vi ett steg i taget – och ett steg till – och ett steg till – och till slut har vi nått toppen!”

Ett stort steg mot en bättre värld togs faktiskt år 2015. Då skrev världens ledare en lista på 17 mål för en bättre värld – de Globala Målen – som vi ska försöka nå innan år 2030.

Det vi försöker lyckas med är dessa fyra fantastiska saker:

  • Avskaffa extrem fattigdom 
  • Minska ojämlikheter och orättvisor i världen 
  • Arbeta mer för fred och rättvisa för alla
  • Lösa klimatkrisen

Läs mer på globala målens hemsida.

Hur mycket kommer ni ihåg?

Regnskogen fungerar som planetens…
Allemansrätten är…
Vad har alla nationalparker i Sverige gemensamt?
Var brukar man hitta naturreservat?
Vad menas med cirkulär ekonomi?
Du är klar med kapitlet! Bra jobbat!