Förr i tiden hade de flesta svenska hem bara det allra nödvändigaste. Man hade möbler att sitta på, äta vid och sova i. Man hade bara så många muggar och tallrikar att det räckte till alla. Flickor hade ett par vardagsklänningar och en söndagsklänning, pojkarna ett par kortbyxor och ett par långbyxor. Före mjölkförpackningens tid fick man sin mjölkkanna påfylld i affären och betalade per liter. Det gamla Sverige var med andra ord ett hållbart samhälle, utan att man visste om det. Man konsumerade inte mer än man behövde och man skräpade mindre, exempelvis med hjälp av mjölkkannorna.
Så ser det inte ut i dagens Sverige. Idag har vi mer pengar och vi har valt att använda dem till att konsumera mer. Ordet ”konsumtion” betyder att köpa och använda en vara. Ett samhälle där man konsumerar mycket och fort kallas för konsumtionssamhälle. Ju fler prylar vi köper och förbrukar, desto mer råvaror behöver vi från naturen. En av de mest eftertraktade råvarorna är olja. Det är dock inte en förnyelsebar råvara. En dag kommer oljan att ta slut.
Behöver vi verkligen alla saker vi köper? Vi skulle nog klara oss ganska bra med färre prylar. Så lever ju faktiskt de allra flesta människorna på jorden, de allra flesta har bara det allra nödvändigaste.
Allt vi människor tillverkar, använder och slänger sliter på miljön. Hur stor vår påverkan blir anges i "ekologiska fotavtryck". Ju större fotavtryck, desto större påverkan.
Vi gör också saker för att skydda miljön. Nu har vi till exempel sett till att ozonhålet nästan reparerats! Vi kan mäta hur mycket vi arbetar för en hållbar framtid och hjälper andra att hjälpa miljön. Resultatet anges i "ekologiska handavtryck".
Inget ger er en sån kick som att shoppa! Shopping piggar upp er när ni är trötta, tröstar er när ni är ledsna och gör er glada när ni är uttråkade. Dessutom är det ett trevligt sätt att umgås med en kompis, tycker ni.
Men varför inte upptäcka nya sätt att umgås? Man kan ju faktiskt bara gå en promenad, lyssna på musik eller ta en fika.
Ni försöker hålla er shopping på en sund nivå. Innan ni köper en sak, försöker ni komma ihåg att fråga er själva om ni verkligen behöver den. Har du redan tre plånböcker, behöver du ju inte en fjärde, bara för att den såg fin ut i affären.
Ni handlar bara om ni verkligen behöver något. In i affären, hämtar det ni ska ha, ut ur affären. Oftast handlar ni något på Internet som ni verkligen behöver. Att shoppa fyller en funktion men är faktiskt inget ni tänker på speciellt mycket. Det finns roligare saker att göra i livet, som att spela musik, chatta med kompisar… eller softa i soffan!
Hur skulle vårt samhälle se ut om vi började dela med oss mer? Att samla på sig en massa prylar och kläder som vi sällan använder är ju egentligen att slösa med jordens resurser. För att exempelvis producera en t-shirt i bomull så används 1250 liter dricksvatten. Samtidigt har en miljard människor inte rent vatten att dricka.
Vi kan faktiskt påverka den här situationen genom att göra smartare val.
Idag lever vi i en köp-och-släng-kultur. Vi bryr oss egentligen ganska lite om våra prylar. När något är trasigt försöker vi inte ens laga det utan köper direkt en ny.
Det här har industrin räknat ut, och de tillverkar många hushållsapparater med en livslängd på 6–7 år. Mycket av det som säljs idag är inte producerat för att hålla längre än så.
Vi behöver se värdet i våra prylar igen. Det gynnar både plånboken och klimatet. Vi behöver dessutom lära barnen att varje sak som tillverkas har kostat både i jordens resurser och mänskligt arbete. Det är dags att förlänga livet på våra prylar!
I den här utmaningen ska ni göra om gamla prylar och ta ”före och efter”-bilder!
1. Leta fram ett föremål som det är okej att förändra. Titta igenom gamla prylar på vinden, i källare eller på närmaste loppis.
2. Fundera ut en ny design – och varför inte en ny funktion?
3. Fota föremålet, en så kallad ”före”-bild.
4. Fixa och snygga till prylen.
5. Fota det omgjorda föremålet.
6. Visa upp alla nystajlade föremål i klassen eller häng upp ”före–och-efter”–affischer