Ett av de bästa sätten att hjälpa naturen är att återvinna det vi använder. Ju mer vi återvinner, desto mindre skräp hamnar i naturen! När vi lämnar en tidning till pappersinsamlingen blir den gamla tidningen till papper som sen används för att trycka nya tidningar.
Bokmärke
Bokmärke
Vi gör mycket mer för naturen än vi tror när vi källsorterar. Med varje förpackning (och tidning) som vi lämnar till återvinning skyddar vi naturen. Det vi har återvunnit kan användas som råvara, vilket betyder att vi kan spara på naturens resurser.
Bokmärke
Så funkar återvinning av elprodukter!
Bokmärke
Bokmärke
Visste
ni att…
Bokmärke
Bokmärke
Vi tar källsorteringen på så stort allvar att vi stiftat en lag om det! Enligt lagen måste alla i Sverige källsortera förpackningar och tidningar. Vi får inte längre kasta dem i hushållssoporna.
Bokmärke
Den totala mängden insamlade plastförpackningar under de senaste fem åren motsvarar 1,5 varv runt jorden med uppradade diskmedelsflaskor.
Bokmärke
Stål, aluminium och glas är material som går att återvinna hur många gånger som helst.
Bokmärke
Att tillverka förpackningar av återvunnet papper kräver 40 procent mindre energi än att tillverka dem av nyproducerad fiber.
Bokmärke
Ungefär hälften av alla plastförpackningar slängs i soporna och får aldrig chansen att bli återvunna. Hjälp till att öka mängden återvunnen plast genom att sortera ut fler plastförpackningar. Varje förpackning räknas!
Bokmärke
Så blir din familj sorteringsproffs!
Bokmärke
Tänk till
Bokmärke
Bokmärke
Har du tänkt på att de flesta varor vi köper kommer i någon slags förpackning? Schampo, handdiskmedel och ketchup säljs till exempel oftast i plastflaskor. Tänk till i butiken, vilka yttre förpackningar kan du lämna redan där?
Bokmärke
Ta isär, platta till, vik ihop och sortera
Bokmärke
Bokmärke
Sortera
Bokmärke
Bokmärke
Om förpackningen består av mer än ett material och det går att separera dem, gör gärna det! Att skruva av metallocket på en glasburk är till exempel enkelt. Men om det verkar svårt kan du låta delarna sitta kvar, man kan lösa mycket under själva återvinningsprocessen. I så fall sorterar du förpackningen enligt det material som väger mest. Är du osäker på var du ska slänga något? Titta på förpackningen. Där finns instruktioner i bild och text. Det finns också märkningar på containrarna.
Bokmärke
Sök mer fakta
Bokmärke
Du kan läsa mer om hur du källsorterar på sajten sopor.nu
Bokmärke
Växande sopberg av elprylar – och idéer för lösningar
Bokmärke
Våra trasiga elprylar är den snabbast växande typen av avfall i världen. Mobiltelefonen är en av våra vanligaste elprylar och vi byter ofta ut dem trots att de fortfarande fungerar.
Bokmärke
Bokmärke
Idag har 6 av jordens 7,8 miljarder människor en mobil, vissa har fler än en. Varje gång vi byter mobil så tar vi av jordens resurser.
Bokmärke
Vi skapar mer elavfall för varje år. Hur man hanterar elavfallet skiljer sig åt mellan världens länder. På många håll slängs elprodukter direkt på soptippen trots att giftiga ämnen i materialet kan läcka ut i naturen och skada både människor, djur och miljön.
Bokmärke
Vilken metod är bäst för planeten?
Bokmärke
De senaste decennierna har mängden elprylar i våra hem ökat enormt. Likaså världens befolkning – och nu när nästan hela världen har tillgång till elektricitet så ökar även efterfrågan på fler eldrivna produkter. Samtidigt har eldrivna produkter blivit billigare att tillverka vilket gör att vi köper fler av dem.
Bokmärke
Ju mer vi konsumerar, desto viktigare är det att vi arbetar cirkulärt. Det innebär att vi måste skydda naturen mot gifter från produkterna och sparar på naturens resurser genom att återanvända och återvinna så mycket som möjligt.
Bokmärke
EU har nu lanserat en plan för hur vi ska ställa om till cirkulär ekonomi.
Bokmärke
Linjär ekonomi
Bokmärke
Bokmärke
Vårt gamla sätt att leva, enligt den linjära ekonomin, handlade bara om att producera och sälja.
Bokmärke
Cirkulär ekonomi
Bokmärke
Bokmärke
Den cirkulära ekonomin är som ett kretslopp och fokuserar på balans. Tanken är att vi ska producera, konsumera och återvinna fler produkter för att spara på jordens resurser och skydda planeten mot farliga gifter.
Bokmärke
Vart tar våra gamla mobiler vägen?
Bokmärke
Vad händer med våra gamla mobiler när vi skaffar oss en ny? Ibland lämnar vi in dem som inbyte för att få rabatt på priset. Då repareras de och säljs till andra länder där second hand-marknaden för mobiler är större. En del väljer att själv sälja sin gamla mobil på nätet och andra ger den till en vän eller en familjemedlem. Många mobiler lämnas också till återvinning.
Bokmärke
Bokmärke
Dags för återvinning eller byte?
Bokmärke
De mobiler som återvinns sorteras och plockas isär. Sedan separeras de olika delarna. Giftiga ämnen hanteras i slutna utrymmen och det som finns kvar krossas, varpå det delas upp i olika högar av material – som i sin tur återvinns eller blir till energi.
Bokmärke
Bokmärke
Hjälp naturen – återvinn batterier!
Bokmärke
Bokmärke
Batterier gör allt väldigt smidigt. Vi slipper sladdar och kan ta med oss prylen överallt. Men batterier kan också vara farliga. De innehåller giftiga ämnen som kan skada både naturen och djuren som bor där – och oss människor – om de hamnar i naturen. Och det riskerar de att göra när vi slänger batterierna i sopkorgen. Om vi i stället lägger dem i en batteriholk vid närmsta miljöstation kan metallerna i dem smältas ner och bli till nya produkter.
Bokmärke
Om vi sorterar våra sopor kan vi förvandla mycket av skräpet till nya produkter. Gamla tidningar blir till nytt papper. Glasflaskor och glasburkar smälts ned till nya glasprodukter.
Bokmärke
Bokmärke
Varje gång du slänger glas, metall och plast i rätt behållare på återvinningsstationen hjälper du till att minska på sopberget!
Bokmärke
Panta mera!
Bokmärke
År 2021 pantade vi fler än 2,15 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige! Det är något att vara stolt över.
Bokmärke
Bokmärke
Varje person pantade i snitt 208 burkar och flaskor.
Bokmärke
Varje burk vi pantar kan bli en ny burk.
Bokmärke
Fundera med din familj!
Återanvänd gamla grejer. Använd fantasin och fundera ut nya användningsområden för dessa saker.
Bokmärke
Bokmärke
Bokmärke
En glasburk - vad kan du göra av den?
Bra svar! De bästa förslagen vi fått i år är: glas, lykta och snöglob.
Bokmärke
Bokmärke
En tandborste?
Bra svar! Några bra svar som vi fått är: skoputsare, armband av plasttandborste och krokar.
Bokmärke
Bokmärke
En skolåda - vad kan det bli?
Bra svar! Några enkla svar som vi fått är: förvaring av leksaker, dockhus och leksaksugn.
Bokmärke
Bokmärke
Ett bälte - vad kan det hålla ihop?
Bra svar! De bästa förslagen i år har varit: hängare, knoppar till byrå och servettring.
Bokmärke
Bokmärke
En kaffefilterhållare och filter - det är inte bara kaffe som behöver silas.
Bra svar! Vi har fått några bra svar: använd i blomkrukan för att behålla fukt, en skål för snacks- om du hatar att diska, rengör mobilen med filtret - fungerar toppenbra!
Bokmärke
Bokmärke
Bokmärke
Till det här uppdraget behöver du dina föräldrars hjälp. Be dem svara på frågorna. Räkna sedan ihop poängen intill varje alternativ. Resultatet på vilken typ de blev ser du längre ner.
Bokmärke
Var slänger du gamla batterier?
Bokmärke
Bokmärke
Vad gör du med tidningen när du läst den?
Bokmärke
Vad gör du med din tomma plastflaska?
Bokmärke
Hur slänger du kartonger?
Bokmärke
Vad gör du med konservburkar och annan metall?
Bokmärke
Var hamnar dina tomma glasflaskor?
Bokmärke
Bokmärke
Vad gör du med gamla elektriska prylar, brödrostar och sånt?
Bokmärke
RESULTAT SORTERARTYP
Bokmärke
7-11 poäng - "Skräpis"
Aj aj, här sorteras det ingenting! Allt hamnar i samma påse – matrester, konservburkar och glasflaskor. Till och med batterier och PET-flaskor kan hamna i soppåsen! Här krävs bättring! Tänk dig att allt du inte sorterar hamnar i ditt dricksvatten, så får du inspiration!
Bokmärke
Bokmärke
12-15 poäng - "Lillsorteraren"
Nåja, du försöker i alla fall. Du undviker oftast att kasta giftiga saker i soporna och har faktiskt lämnat tidningar till pappersinsamlingen någon gång. Gör det till en vana, så kommer skogens träd att tacka dig!
Bokmärke
Bokmärke
16-21 poäng - "Samlaren"
Okej, du slänger inget i onödan, vilket ju är fint ur kretsloppssynpunkt, men får ni alls plats i ert hem? Det är inte meningen att man ska vada i tidningar som är 20 år gamla... Sortera soporna och återvinn dem, så blir ert hem plötsligt dubbelt så stort!
Bokmärke
Bokmärke
22-28 poäng - "Sorterarmästaren"
Strålande! Du bryr dig verkligen om naturen! Du sorterar metall och plast för sig, lämnar tidningar till pappersinsamling och PET-flaskor till automaten. Du sorterar metall och plast snabbare än någon kan säga kretsloppssamhälle. Du kan må bra av att veta att du hjälper miljön!