Kapitel 3

Tips 1: ERT BÄSTA LIVSHACK - ERT KLIMATSNACK!

Du är klar med kapitlet! Bra jobbat!

En familj kan se ut på många olika sätt, men den består oftast av människor som känner varandra väl. Även om vi är nära varandra är det inte alltid vi vet vad alla de andra går och tänker på. Någon kanske saknar ett husdjur, en annan oroar sig för ett matteprov och en tredje undrar om kompisen fortfarande vill vara ens kompis. Sen har vi de stora frågorna, såsom klimatförändringarna. Hur pratar man ens om sånt?

Det känns oftast bättre om man pratar om oroande saker, även om ingen har alla lösningar. Det hjälper att inse att man inte är ensam om det man tänker.

Så samla familjen kring köksbordet eller på soffan. Om du vill kan du säga att det handlar om en skoluppgift. Be alla berätta hur de tänker kring frågorna nedan och skriv ned några nyckelord ur deras svar.

A. Vad tänker du när du hör ordet klimatförändringar?  
Skriv ner era tankar!
C. Hur tror ni att livet i Sverige kommer att se ut om 20 år? Och i världen?
Skriv ner era tankar!
D. Nämn något du gör för miljön och klimatet?  
Skriv ner något som du redan gör för miljön och klimatet.
E. Vilken ny miljövänlig vana skulle du kunna tänka dig att börja med?  
Skriv ner en eller flera nya vanor som du kan börja med.

En tanke ger en annan  

Vad ser du och familjen för bilder framför er när ni hör ordet klimatförändring? Stekheta somrar med över 40-graders värme? Översvämmade gator? Stormar som fäller hela skogar? Isbjörnar på smältande isflak?

När ett ord väcker en känsla eller tanke kallas det för association. Medan ord som klimatförändring, får många att känna oro, får ord som lösning och tillsammans oss att bli lugna. Det är just ordet tillsammans som är lösningen. Om ni börjar prata om ämnet med era nära och kära så kommer ni att upptäcka att det finns många fler som också tänker på miljön.

Tillsammans kan ni komma på idéer om saker ni skulle kunna göra tillsammans – både för miljöns skull och för att ni själva ska må bättre. Det känns alltid bättre att göra något, än att göra ingenting.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. När tillräckligt många gör bra saker för miljön, kan det leda till stora resultat!

Kan man få ångest av sin oro för klimatet?

Vi påverkas av allt som händer runtomkring oss. Ju närmare något händer, desto mer blir vi påverkade. Om vårt bostadsområde drabbas av en inbrottsvåg blir vi oroliga och känner oss otrygga.

En av anledningarna till att vi så lätt blundar för allvaret i klimatfrågan är att det inte handlar om en sak som händer i vårt eget kvarter. Det handlar om miljoner saker som händer över hela världen, hur ska man någonsin kunna göra något åt det?

Det kan man naturligtvis inte. Alla bostadsområden världen över består dock av familjer, precis såsom din, och om alla familjer gör en liten sak, får det stor effekt! 

Vi behöver börja med att dela upp det stora och abstrakta orosmolnet "klimatförändringar" i små utmaningar som vi kan ta oss an. Alla kan sopsortera. Alla kan välja att äta mer vegetariskt och mindre kött. Vi kan ställa krav på våra politiker och vi kan välja tåget istället för flyget.

Vi behöver mindre uppgifter och vi ska helst börja med en uppgift i taget. Om något känns för stort stänger vi av, vi slutar helt enkelt att tänka på det.

Ångest i sig är inte farligt, det är bara kroppens sätt att tala om att något inte står rätt till. Det kan kännas som oro, rastlöshet eller obehag, man kan få ont i magen eller huvudet och det kan vara svårt att fokusera eller somna på kvällarna. Det är dock aldrig farligt och ångesten försvinner när vi börjar prata om våra känslor.

Behöver du prata med en vuxen som kan lyssna?


Då kan du kontakta BRIS, det är gratis och anonymt. RING 116 111, eller surfa in på www.bris.se för att att chatta eller mejla.

Från oro till handlingskraft

Vad gör vi då om vi faktiskt är rädda för klimatförändringarna och vad de kan innebära för vår planet och vår framtid?

1. Acceptera känslan

Det är naturligt att bli rädd eller nervös inför det man inte kan kontrollera. Om du är rädd för klimatförändringarna så betyder det bara att ditt inre larmsystem fungerar. Allt är som det ska med dina känslor.

2. Låt andra inspirera dig

Som tur är finns det många människor som har vettiga idéer och gör bra saker för naturen. Det finns också personer som försöker påverka våra politiker. Du behöver inte komma på nya idéer själv, du kan också välja att bli medlem i organisationer som redan har bra planer!

3. Agera!

Sen är det bara att tuta och köra! Du behöver inte göra något ensam, det finns många som känner och tänker som du och som också vill skydda vår planet. Du behöver bara ta på dig skorna och gå på nästa informationsmöte eller surfa in på deras hemsida och läsa om vad du kan göra. Det finns bara en av dig – DU är väldigt viktig för planeten!

Du är klar med kapitlet! Bra jobbat!